top of page

DAN Opleiding

Nederlandse onderwater bond opleidingen 

De eerste stap

1 sters opleiding

Hoewel je bij leren duiken misschien als eerste denkt aan een azuurblauwe zee en tropische stranden, kun je ook heel goed in Nederland je duikbrevet halen.

 

Als je nog nooit gedoken hebt begin je met het halen van je 1*-duikbrevet (Open Water Diver). Samen met een andere duiker mag je na het behalen van dit brevet duiken tot een diepte van 20 meter.

 

Voordat jouw duikinstructeur je brevet kan aanvragen, heb je een aantal zwembadlessen en buiten waterduiken gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen hiervoor mee.

 

Waar je ook ter wereld je wilt gaan duiken, jouw duikbrevet is geldig. De internationale benaming voor het NOB 1*-brevet is Open Water Diver, handig als je ook in het buitenland wilt gaan duiken!

 

Na het behalen van je 1*-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door het volgen van de 2* opleiding óf één van de leuke specialisaties.

IMG_9334.heic

Een niveau hoger

2* sters opleiding

Je hebt je eerste duikbrevet in the pocket en kunt al volop genieten van de onderwaterwereld. Maar jij wilt méér. Dan is de 2*-opleiding (Advanced Open Water Diver) echt iets voor jou! Tijdens deze

opleiding leer je duiken in getijdenwater, kun je ook na zonsondergang duiken én leer je hoe je je buddy kunt helpen in een moeilijke situatie.

 

Tijdens de opleiding gaan we dieper in op hoe jij je buddy kunt helpen in onverwachte situaties. We hopen natuurlijk dat je dit nooit hoeft toe te passen, maar het is wél goed om te weten wat je moet

doen mocht dat toch nodig zijn.

 

Waar je ook ter wereld duikt, jouw 2*-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 2*-brevet is Advanced Open Water Diver, hiermee kun je dus overal terecht. Handig als je ook in het buitenland duikt!

 

Na het behalen van je 2*-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door de 3* opleiding te volgen. Ook kun je kiezen voor één van de leuke specialisaties.

IMG_9334.heic

Volledig het diepe in

3 sters opleiding

Ben je een ervaren duiker maar wil je meer weten over de achtergrond van het duiken? Dan is de 3*-opleiding (Divemaster) wellicht iets voor jou! In deze opleiding leer je hoe je duikers begeleidt.

 

Zo leer je hoe je met duikers in opleiding oefent op

duiktechnieken én hoe je duikers tijdens een (club)duik begeleidt. Ook weet je hoe je moet reageren in het geval van een duikongeval.

 

Een onderwerp dat veel aan bod komt is decompressieduiken. Jij weet straks precies hoe het zit met de effecten van herhalings duiken, jojoën en te weinig water drinken. Kom je onverwacht in een deco? Dan weet jij hoe je veilig boven komt. Wil je daadwerkelijk (geplande) decompressie duiken gaan maken, dan kun je na het behalen van je 3*-brevet de specialisatie decompressie duiken volgen.

IMG_9334.heic

Nog een stapje verder

Duikbegeleider

Na het behalen van het 3*-duikbrevet mag je assisteren bij het begeleiden van duikers tijdens hun duikopleiding. De mate van inzetbaarheid is echter beperkt. Door de vervolgopleiding tot

Duikbegeleider te volgen krijg je als 3*-duiker extra bevoegdheden.

 

Hierdoor ben je breder inzetbaar bij het opleiden van duikers.

De Duikbegeleider is een praktijkmens. Om deze reden is de opleiding vooral praktisch van aard en hoef je bijvoorbeeld geen reflectieverslagen en leerpunt verslagen te schrijven. We beperken de theorie tot maximaal twee theorieavonden en leggen de nadruk vooral op de praktijk.

 

De praktijkopdrachten bestaan uit het organiseren en begeleiden van een introductieduik (één op één) en het begeleiden van (bij voorkeur) een 1*-duiker in opleiding tijdens een opleidingsduik in het buitenwater.

IMG_9334.heic
bottom of page