top of page
  • Ben

Tijd voor theorie

Afgelopen vrijdag was het theorieavond voor onze duikbegeleiders. Voor de meeste duikers is theorie het minst favoriete onderdeel van de opleiding, maar dat maakt het niet minder nuttig. Gelukkig is de opleiding duikbegeleider een 'praktische' opleiding zo vertelde Paul ons, in zijn rol als leercoach. Geen toetsen of examens, enkel wat oefeningen, met name gericht op didactiek.


Schrijf de drie belangrijkste eisen op waaraan een duikbegeleider volgens jullie zou moeten voldoen - Paul


Leren aanleren


Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw cursist optimaal leert en dat dit veilig gebeurt? Hiervoor heeft de NOB in het nieuwe zgn. instructiekader 3 paraplutermen waaraan je je gedrag als duikbegeleider kunt ophangen. 'Scaffolding', 'modeling' en 'shaping'.


Scaffolding

Je ondersteunt de beginnende duiker door hem of haar te ondersteunen bij vaardigheden die aan het begin nog onbekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van een duikset, of het managen van trim.


Modeling

Als duikbegeleider fungeer je (ook onbedoeld) als voorbeeld voor de cursist. De cursist gaat er vanuit dat wat jij doet juist is. Jij bent ten slotte de ervaren duiker. Bij 'modeling' ligt dan ook de nadruk op het goed voordoen van aan te leren vaardigheden en gedrag.


Shaping

Onder 'shaping' valt het bijsturen op vaardigheden en gedrag bij de cursist. Een belangrijk element is hierbij is het geven van goede feedback. Een onderwerp wat een groot deel van de avond in beslag nam!

Don't panic!

Misschien wel de essentie van deze les. Het uitstralen van rust en het borgen van de veiligheid in, maar ook buiten het water was een continu terugkerend onderwerp. Ik noem hier buiten het water bewust, want het is minstens zo belangrijk dat een cursist het idee heeft dat hij of zij onzekerheden bij jou kwijt kan, zonder hiervoor veroordeeld te worden.


Om de veiligheid onder water te waarborgen, hebben we het gehad over stress en paniek. We begonnen met het delen van onze eigen ervaringen met stressvolle situaties. Herman gaf aan dat hij niet zo gevoelig is voor stress, wat ons natuurlijk niet verraste. Carla vertelde over een duik waarbij haar inflator knop constant ingedrukt bleef door een vervelende slang. Ben vertelde over een nachtduik waarbij zijn masker niet meer goed afsloot door een los bandje. Erg vervelend allemaal! Vervolgens kregen we vijf minuten om zoveel mogelijk symptomen van stress en paniek op te schrijven. Dit was dan ook enigszins ironisch omdat we onder tijdsdruk stonden.


Al met al een leerzame avond, waarvoor dank aan Paul!


Introductieduik PvB 19-04-2023


Woensdag over twee weken zullen Carla, Herman en Ben getoetst worden op hun vaardigheid bij het begeleiden van introductieduiken. De beoordeling zal hierbij gedaan worden door een instructeur-trainer, die vanaf de kant meekijkt. Als je het leuk vindt om te komen kijken (of de externe IT'er af te leiden) ben je natuurlijk van harte welkom!

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page